DE
Sebészeti kezelések

Felkeltettük érdeklődését?

Implantáció vagy más néven fogbeültetés

Implantátum beültetésére akkor van szükség, ha egy hiányzó fogat pótolni szeretnénk, hogy arra később fogpótlást készíthessünk. Az implantátum nem más, mint egy belső és külső menettel rendelkező titán csavar. Ez a csavar úgy rögzül aztán a csontban, akárcsak a tipli a falban. A titán implantátum rendelkezik egy egyedi tulajdonsággal: képes a környező csonttal összenőni. Ez a folyamat hozzávetőleg 4-5 hónapot vesz igénybe. Ennek köszönhetően az implantátumok elnyerik végső stabilitásukat, terhelhetőkké válnak. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az implantátum beültetését követően kb. 4-5 hónap várakozási időre van szükség, mire az implantátumra a fogpótlás elkészíthető. Ahhoz, hogy az implantátum hosszú távon is stabil és sikeres legyen, megfelelő csontkínálatra van szükség. Az esetek egy részében a csont elégtelen mennyisége miatt szükség van különböző csontpótló eljárások elvégzésére is. Minden páciens, minden száj egyedi, ezért pontos diagnózis és kezelési terv csak alapos vizsgálat ill. röntgenfelvétel (pl. 3D CBCT) készítése után lehetséges. 

Amennyiben implantátumot szeretne, várjuk szeretettel fogorvosi rendelőnkben ingyenes konzultációra! 

vissza

Gyökércsúcs eltávolítás

A gyökércsúcs eltávolítás, más néven gyökércsúcs rezekció, gyökérkezelt fogak esetén lehetséges. Amennyiben a fog korrekt gyökértöméssel ellátott, a gyökércsúcson azonban röntgennel gyulladás igazolható, a fogat a fogorvos megpróbálhatja sebészi úton megmenteni. A gyökércsúcs rezekció célja, hogy a gyökér csúcsi harmadában megbúvó baktériumokat a fogorvos a gyökér csúcsi részével együtt eltávolítsa, a gyulladásos területet kitisztítsa. Ha a beavatkozás sikeres, elkerülhetővé válik a fog eltávolítása és implantátum beültetése. Gyakori tévhit a páciensek körében, hogy a problémás fog fáj, panaszt okoz: "Ha nem fáj, nincs probléma". Az esetek többségében azonban épp az ellenkezőjéről van szó, a krónikus gyökércsúcsi gyulladások semmiféle direkt tünetet nem okoznak, azonban a szervezetben gócként viselkedhetnek. 

Fontos a gyökérkezelt fogak rendszeres röntgenkontrollja, amellyel kizárhatóak a panaszt nem okozó gyökércsúcsi gyulladások.


vissza

Bölcsességfogak és más fogak eltávolítása, gyökérresectio

Ahhoz, hogy a későbbiekben a fogorvos implantátumot ültethessen be, illetve fogpótlást készíthessen, az első lépés a menthetetlen, panaszt okozó fogak eltávolítása. Ezek a fogak lehetnek akár benőtt vagy fejlődésben visszamaradt bölcsességfogak, betört foggyökerek vagy nagyon mélyen elszuvasodott fogak is. Legyen szó bármilyen fogról, rendelőnkben a fogeltávolítást teljes érzéstelenítésben, fájdalommentesen, steril körülmények között végezzük. 

Ne várjon a rossz fogával. Nálunk teljes érzéstelenítésben, fájdalommentesen szabadulhat meg tőle! 


vissza