DE
Fognyaki érzékenység okai és megelőzése

Felkeltettük érdeklődését?

Fognyaki érzékenység okai és megelőzése

A társadalom nagy része szenved fognyaki érzékenységben. A fájdalom különösen a hideg és meleg italok, valamint a cukros és sós ételek fogyasztásánál jelentkezik. Mi az érzékenység oka?

A fognyaki érzékenység egyike a fogfájások fő okainak. Az érzékenység azt jelenti, hogy egy vagy több fognál kellemetlen érzés vagy fájdalom jelentkezik. A fájdalmat általában hirtelen erős szúró érzésként írják le.
A fog legfontosabb építőanyaga a dentin, mely a gyökércsúcstól a koronáig terjed, és meghatározza a fog színét, alakját és stabilitását. Ezen belül található a pulpa, amelyben a fogat ellátó apró idegek és erek futnak.
Amikor a fognyak láthatóvá válik, ezek a csatornák közvetlen kapcsolatba kerülnek a külvilággal. Ebben a nyitott helyzetben, ha a fogat inger éri, fájdalommal reagál, és kialakul az érzékenység.
A zománc mint egy védőpajzs veszi körbe a koronát, és a fogra ható ingereket csillapítja. Így az ember mindenféle fájdalom nélkül képes inni és enni. Fájdalom akkor jelentkezik ha ez a védőréteg megszűnik, vagy sérülékenyebbé, vékonyabbá válik.

Amennyiben az alábbi tüneteket, fájdalmat tapasztal, keresse fel fogorvosát, hogy a fogászati betegségeket korán diagnosztizálni és kezelni tudja.


Vissza az összes hírhez